Welcome
Login

Finansiera ditt hästköp

Att tänka på när man ska finansiera ett hästköp

 De flesta som rider drömmer någon gång om att ha en egen häst, men det är mycket man måste tänka på innan man tar steget och blir hästägare. Det allra första du måste fundera över är logistiken. Har du tid att sköta om en häst, alla dagar i veckan? Kan du tillräckligt mycket om hästar för att ha ansvar för en helt egen häst? Är du villig att ta så mycket ansvar som krävs? Har du råd med en häst, med dess skötsel och alla kostnader som kan inträffa? 

 • Gör en budget
 • Det är viktigt att du gör en ordentlig budget innan du köper en häst. Det här är saker du måste räkna med när du ska finansiera ditt hästköp:
 • Hästens inköpspris
 • Stallplats
 • Foder
 • Försäkring
 • Hovslagare
 • Veterinärvård
 • Utrustning
 • Träning
 • Tävlingar
 • Lånekostnader 

Många hästägare skaffar en medryttare, som då står för en del av kostnaden. Det går att pressa priserna på utrustning, men många gånger får man det man betalar för. En häst kostar vanligtvis mellan 5 000 och 50 000 kronor, ibland mer och ibland mindre. Priset beror bland annat på hästens ålder, ras och uppfödare.

Hyra stallplats

Priset för inackordering av hästen beror på var du bor, och hur mycket service som ingår. Om du bor i en storstad är det mycket dyrare än på landet. Det finns stallplatser där allt ingår; mockning, utfodringar samt kostnader för foder och strö, men det finns även platser där man måste göra allt detta själv. Pris kan variera från någon tusenlapp till cirka 6 000 kronor per månad. Dessutom tillkommer ofta en kostnad för medlemskap och manegekort.

Om du vill finansiera ditt hästköp är det viktigt att jämföra villkoren hos olika banker och långivare, eftersom räntorna och avgifterna kan skilja sig mycket åt. Att välja rätt långivare när du köper en häst kan göra en enorm skillnad. Den ränta du får beror på hur din ekonomiska situation ser ut, men det är enkelt att själv se till att du får de bästa villkoren. Jämför privatlån via Advisa så är du garanterad den lägsta räntan på lånet. Advisa jämför över 30 olika långivare, som alla tävlar om att ge dig det bästa och billigaste lånet.

Löpande kostnader och utrustning

Ofta brukar man räkna med att det kostar minst 2 000 kronor per månad att ha en häst, utöver själva stallhyran. Det är kostnader för till exempel foder, hovslagare, vaccinationer, veterinärbesök, avmaskning, tandläkare och kiropraktor. Dessutom ingår löpande kostnader för småsaker som flugmedel, broddar, snösulor, mediciner och salvor. Men hästen kan bli sjuk, därför är det väldigt viktigt att ha en bra försäkring. Om något skulle hända måste man vara medveten om att det kan bli stora kostnader, trots försäkring.

 Förutom inköpspriset och de löpande utgifterna, tillkommer utrustning. Mycket av det är en engångskostnad som man tar i samband med att man köper en häst. Man behöver borstar, täcken, träns och en sadel, som i sin tur behöver underhållas och passas ut på hästen årligen. Det behövs rejäla kläder, skor, handskar och hjälm, som kan behövas bytas ut ibland. Dessutom tillkommer kostnader för lektioner och träning. Om du behöver finansiering, ansök om lån med dessa kostnader i åtanke. En häst är en kompis man har i många år, så tänk igenom ditt köp noga.

Finansiera ditt hästköp - www.advisa.se

Did you find it helpful? Yes No

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.