Welcome
Login

Hur du undviker vanliga fallgropar och bedrägerier

Läs våra guider först

För en fullständig guide, läs vår djupgående artikel om hur du undviker vanliga fällor och bedrägerier. Läs också våra artiklar om fallgropar att undvika när du köper en rashundvalp, plus vilken slags dokumentation du bör få när du köper en hund. Dessa artiklar kan vara informativa för alla blivande hästägare, inte bara de som letar efter att köpa en hund eller valp!

 1. Köp aldrig ett djur som du inte har sett i verkligheten

  De flesta bedrägerier som rör köp av häst eller något annat över internet innefattar olika metoder för att försöka lura den potentiella köparen att betala utan att någonsin få hästen som påstås vara till salu. Det finns olika troligt trovärdiga skäl som oseriösa säljare kommer att använda för att försöka lura köparen på pengar.

  Dessa bedrägerier blir alltmer komplicerade och sluga och kan verka mycket genuina. Var uppmärksam på ägaren som påstår sig befinna sig utomlands eller vara tvungen att sälja en högvärdeshäst snabbt och därför acceptera en summa långt under marknadsvärdet om du betalar eller sätter en deposition på den omedelbart innan du tittar på den.

  Fall inte heller för påståenden från säljaren som begär betalning online för att säkra en ofödd valp eller ung valp från ett kull före att ha sett kullen eller tik.

 2. Verifiera alltid vem du köper från

  Även om du går så långt som att titta på ett djur till salu och därigenom fastställa att djuret finns och är som beskrivet, hur kan du vara säker på att personen som säljer det är den riktiga ägaren? Be om ID från säljaren, även om du besöker dem hemma.

  Självklart bör du aldrig gå med på att träffa en potentiell säljare och deras djur på en pub, park eller annan offentlig plats!

 3. Skicka aldrig pengar som deposition utan att ha träffat säljaren

  Se till att alla transaktioner, som att betala en deposition eller hela köpesumman för ett djur, görs ansikte mot ansikte, oavsett om du betalar med check, kontanter eller banköverföring. Använd aldrig tjänster som Paypal eller Western Union för att göra en betalning för en häst.

  En av de mest populära bedrägerierna vid köp av häst är att säljaren kommer att be dig att betala en deposition online innan du har sett valpen eller den andra hästen.

  Du bör aldrig skicka pengar online (även bara en liten deposition) till någon du inte känner. Även om du skickar pengar via banköverföring kommer de flesta banker inte att kunna returnera pengarna till dig eller kunna spåra vart pengarna har gått.

 4. Se alltid till att du får kvitton för alla betalningar

  Se alltid till att du får all dokumentation när du betalar för hästen och innan du tar den med dig hem, som t.ex. mikrochipdokumentation, KC-dokumentation (om du köper en KC-registrerad hund eller valp), vaccinationsregister osv.

  Många oseriösa säljare kommer med ursäkter om varför de inte har dokumentationen till hands och kommer att erbjuda att skicka denna dokumentation till dig efter försäljningen. Det är olagligt att sälja en o-mikrochipad hund i Sverige, så de borde kunna uppvisa bevis för detta.

 5. Köp inte på impuls

  Kom ihåg att det viktigaste verktyg du har för att undvika bedrägerier och fallgropar när du köper en häst är din egen instinkt. Om något känns fel, är det förmodligen det! Även om du inte alltid kan sätta fingret på källan till de varningsklockor som ringer i ditt huvud, gå därifrån och köp från en annan säljare, butik eller uppfödare.

  Oseriösa människor kommer att gå ganska långt för att försöka lura oskyldiga människor på deras pengar, och du kanske inte alltid kan identifiera vad syftet eller fångsten är när något känns fel.

Om du behöver ytterligare hjälp

Om denna hjälpartikel inte besvarade din fråga är du självklart mer än välkommen att kontakta oss genom att klicka på knappen nedan.

Skicka en fråga

Did you find it helpful? Yes No

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.